NHO Ung

  • Dmitri Hansen utdanner seg innen telekommunikasjonsfaget og har tidligere tatt sølv i Yrkes-VM. En slik erfaring gir en fordel når han skal søke jobb. Illustrasjonsfoto: Hans Fredrik Asbjørnsen.
    Dmitri Hansen utdanner seg innen telekommunikasjonsfaget og har tidligere tatt sølv i Yrkes-VM. En slik erfaring gir en fordel når han skal søke jobb. Illustrasjonsfoto: Hans Fredrik Asbjørnsen.

Hva ser din fremtidige sjef etter?

Jobb ved siden av studiene er det som blir høyest verdsatt når arbeidsgivere skal ansette nyutdannede.

Arbeidsgivere er opptatt av hvilke holdninger, erfaringer og ferdigheter du har med deg ut i arbeidslivet. Valgene du tar i årene fremover avgjør hvor attraktiv du er når du skal konkurrere med andre om de samme jobbene.

En svensk undersøkelse blant 500 HR-eksperter (HR står for human resources) viser at jobb ved siden av studiene er det som blir høyest verdsatt når de skal ansette nyutdannede. Med arbeidserfaring viser du at du er ambisiøs og har interessser utover studiene.

Ser etter flere baller i luften

- Det er viktig for arbeidsgiverne å se at kandidaten har noe mer kompetanse og erfaring utover studiene, og at man klarer å holde flere baller i luften samtidig. Det kan være avgjørende at en person har arbeidslivserfaring, sier Annica Israelsson, HR-redaktør i Thomson Fakta, til Webfinanser.

15 prosent av HR-ekspertene sier også at språkkunnskaper er viktig. Syv prosent sier ifølge DN.no at utenlandsstudier og deltakelse i foreningslivet er viktig, mens de aller fleste er enige om at sosial kompetanse og personlighet også er viktig.

Over 85 prosent av studentene på BI jobber ved siden av studiene.
- Jo mer relevant arbeidet er til selve studiet, desto bedre. Ved å kunne vise til andre engasjement, som studentforeningen og lignende, kan du i større grad skape det bildet du ønsker å vise frem for nye og eksisterende arbeidsgivere, sier Adriana Jensen, avdelingsleder ved karrieresenteret på BI i Oslo.

Samtidig er det en balanse for hvor mye du bør jobbe slik at det ikke går utover skolen og studier.

Hvordan få ekstrajobb?

  • Mange ønsker hjelp for å lære å bruke e-post, mobiltjenester, PC, bildebehandling med mer. Heng opp lapp på butikken om hva du kan tilby.
  • Behersker du Photoshop, Illustrator, Indesign eller webprogrammering? Det er garantert flere lokale småbedrifter eller kommunale tjenester der du bor som trenger din hjelp for å lage proffere annonser, nettsider og trykksaker.
  • Lager du musikk? Mange bedrifter og organisasjoner bruker musikk til filmer, presentasjoner, nettsider og arrangementer. Ring noen og hør om de kan trenge deg eller vet om andre som det kan være smart å spørre.
  • Flink til å skrive eller fotografere? Få oversikt over hva slags medier som finnes der du bor. I tillegg til lokalaviser finnes det sikkert mange medlemsblader, nyhetsbrev og nettsider du kan jobbe for.
  • Har du skuespillertalent kan du registrere deg i databaser over statister. Kanskje du blir den neste piccoloen i Hotel Cæsar? Du kan også lage teater for organisasjoner og bedrifter som vil formidle et budskap.
  • Er du serviceinnstilt og flink i kontakt med andre mennesker finnes et hav av muligheter. Kafeer, restauranter, hoteller, butikker, skianlegg, eldresentere og de som ønsker støttekontakt er noen eksempler.
  • Mange bedrifter og offentlige instanser ønsker å vite hva unge mennesker mener, hva de liker og hva de kjøper. Tilby deg å være endel av en referansegruppe med unge mennesker som kan svare på spørsmål de har.

Spør folk der du bor og se rundt deg for å finne flere muligheter.