NHO Ung

  • Å lykkes med noe krever innsats. ©iStockphoto.
    Å lykkes med noe krever innsats. ©iStockphoto.

Hvem vil du bli?

Vil du dilte etter andre, eller vil du skape din egen greie? Vil du stå stille, eller vil du utvikle deg ved å gjøre ting du nesten ikke tør?

Hva har snowboardkjører Torstein Horgmo, skuespiller Natalie Portman og Norwegian-gründer Bjørn Kjos til felles når det gjelder å lykkes? Et svar finner du nederst i artikkelen.

Mestring

Ikke gi deg når du ikke forstår eller når du møter motstand. Kjemp! Det er slik du blir sterkere. Hva det vil si å lykkes definerer du selv. Kanskje du vil lykkes med din første surfebølge, en oppgave på skolen eller utfordring i en jobb. Det å klare noe du har kjempet for gir mestringsfølelse. Har du kjent det én gang vil du søke etter å få den igjen og igjen. Når fikk du sist den følelsen?

Neste gang du sitter fast og du får lyst å gi opp tenk på at jo mer innsats du legger i det, jo mer lærer du. Bryt opp utfordringen i mindre deler. Det kalles å analysere og gjør det lettere å få til.

Forståelse er grunnmuren

Vær kritisk til informasjon du får. Du lærer lite gjennom å la andre gjøre jobben. Du må selv forstå. Ikke vær redd for å stille spørsmål. Ofte lurer alle andre på det samme som deg.

Din karriere

Alle har talenter. Du må prøve for å oppdage dem og trene for å utvikle dem. Grunnlaget for resten av ditt liv og din karriere legger du nå. Hvordan vil du utvikle dine talenter videre?

Du tar hele tiden valg som påvirker deg kanskje mer enn du tenker over der og da. Du kan velge å komme uforberedt på skolen, forstyrre andre og ikke engasjere deg i noe som helst på fritiden.

Du kan også være en som forbereder deg uansett hva det gjelder. Du deltar og følger med. Du ser at skolen er et treningssenter for deg selv og at lærerne er dine trenere. Du kan være en person som ikke gir opp, er nysgjerrig på å lære noe nytt og vil bidra med det du kan og dine erfaringer. Du ser at du kan lære mye av andre elever på skolen, ved å snakke med folk rundt deg og ved å følge med i media.

Du kan være en som tør å prøve nye ting og som tar egne gjennomtenkte valg. Ved å være aktiv og gripe noen muligheter rundt deg nå vil du få impulser og inspirasjon som kan ta deg i nye retninger fremover. Du kan engasjere deg i kultur, idrett eller ungdomstiltak og få praksis fra arbeidslivet. Du får møte nye mennesker, du får inspirasjon og verdifull kunnskap til din egen verktøykasse. I tillegg til at det er gøy å beherske nye ting, blir du treningsbar for studier og jobb. Du vil finne ut mer hva du syns er artig å bruke evnene dine til, og hva du har lyst å lære mer om.

Umotivert?

Er du umotivert kan du prøve å finne ut hva nytten av det du lærer er og hvordan du kan få bruk for det. Søk på nettet, les fagblader og spør folk rundt deg. Alt du lærer skal ikke være morsomt, men det blir mye mer interessant når du ser det i en sammenheng utenfor skolen.

Havner du litt etter i et fag, forsøk å gjør en ekstra innsats på fritiden, så ligger du i forkant igjen. Kanskje kan dine foreldre, en i klassen, en student eller eldre venner av deg hjelpe deg også?

Hva lærer du for?

Etterhvert som du får mer erfaringer vil du se at det er ikke for neste prøve du lærer. Det er for livet. Om det er når du skal planlegge en lang reise, flytte hjemmefra og etablere deg selv, deltar på surfcamp med folk fra mange land eller når du vil jobbe med noe du syns er verdifullt. Du blir aldri utlært. Skolen er bare en start.

NHO kjenner næringslivet i Norge. 60 prosent av alle yrkesaktive jobber i bedrifter. De er små og store, og består av et mangfold av alle typer mennesker. Næringslivet har utfordringer som venter deg. Bruk hver dag til å utvikle deg selv og andre rundt deg, gjør en innsats og du har all grunn til å lykkes med det du vil.

Svar på første spørsmål

Bak suksessen til Horgmo, Portman og Kjos ligger det innsats og trening i å løse ulike utfordringer. Dette kreves for både små og store oppgaver. Om det er å løse en matematikkoppgave, reparere en sykkel, bli en av verdens beste snowboardere eller å starte et flyselskap.