NHO Ung

  • Tyskland er, ved siden av Sverige, Norges viktigste handelspartner. Her illustrert ved München. Foto: iStockphoto.
    Tyskland er, ved siden av Sverige, Norges viktigste handelspartner. Her illustrert ved München. Foto: iStockphoto.

Trenger mer tysk

Har du planer om å studere i utlandet? Ønsker du deg billige studier, godt studentmiljø og gode jobbmuligheter? Tyskland er svaret.

Likevel er Tyskland som studieland blitt mye mindre populært for nordmenn enn tidligere. Nå ønsker NHO at Statens lånekasse for utdanning skal brukes for å øke studentstrømmen.

– Tyskland er vår viktigste handelspartner etter Sverige. Kunnskap om tysk språk og kultur er svært viktig kompetanse når du skal søke jobb. Norsk næringsliv trenger flere som velger Tyskland som studieland, sier kompetansedirektør Are Turmo i NHO.

Han forteller at tendensen har vært nedadgående i flere år. I 2010 var det bare om lag 200 norske studenter som tok en hel akademisk grad i landet. På midten av 90-tallet var dette tallet over 1000.

– Selv om tysk kultur langt på vei er lik vår egen, finnes det eksempler på at bedrifter har mistet kontrakter fordi man ikke kjenner de kulturelle kodene, sier Turmo.

Nå mener han det er på tide å ta i bruk nye virkemidler. – Det er mange tiltak man kan tenke seg, for eksempel å bedre studiefinansieringen for de som velger å studere i land som er viktige handelspartnere for Norge. Det er viktig er at vi tar dette på alvor, sier Turmo.